RECEPTIONIST

EN DAG ÄR ALDRIG DEN ANDRA LIK - Om du har förmåga att se andra människors behov och förväntningar, har hög servicekänsla och är stresstålig, då passar du bra i en hotell-reception. Du vill också upprätthålla och förbättra dina språkkunskaper eftersom branschen behöver språkkunniga personer. Hotellreceptionen är hotellets hjärta och det är här du kommer i kontakt med alla möjliga människor, allt från nöjda stamgäster till hotellpersonalen som måste rycka ut i ett akut serviceärende. Receptionist är en yrkesutbildning som förbereder dig för ett omväxlande yrke på hotell, vandrarhem och pensionat.

En “service-minded fixare”. I vår utbildning ger vi dig nyttiga kunskaper som behövs i rollen som hotellreceptionist och för att du ska kunna hantera uppkomna situationer på det bästa och mest servicemedvetna sättet. Du lär dig fungera i kundserviceuppgifter i receptionen och betjäna både inhemska och utländska gäster. Du lär dig göra rumsbokningar, ta emot hotellgäster och presentera och sälja hotellets tjänster och produkter. Du lär dig sköta om gästernas utcheckning, fakturering och att ansvara för hotellets penning- och betaltrafik. Dessutom lär du dig ta hand om frukost- och mötesservering samt städning av hotell- och mötesrum. Det här är en utbildning för dig som trivs med att samarbeta med många olika människor.

Ett omväxlande yrke med spännande möten. Som receptionist kan man jobba på olika slags hotell, på fartyg och företag som erbjuder rese-, mötes och kongress-, spa- samt hälso- och välbefinnandetjänster eller inom övrig turism.

Efter din examen kan du naturligtvis även välja att studera vidare t.ex. på yrkeshögskola.

Under din utbildning avlägger du både hygien- och serveringspasset.

Grundexamen inom hotell- och restaurangbranschen

En receptionist skall kunna sköta de dagliga uppgifterna i hotellreceptioner och kunna sälja och förmedla hotellens och restaurangernas produkter och service till kunderna. De skall självständigt kunna sköta mötesservice och serveringsuppgifter. Receptionisten skall ha goda och mångsidiga språkkunskaper och kunna betjäna kunderna på de båda inhemska språken, engelska och tyska samt ha branschterminologin på franska. En receptionist skall också vara intresserade av aktuella händelser i omvärlden.

Utbildningen är treårig för studerande från grundskolan.

För studerande med annan yrkesexamen eller gymnasiets avgångsbetyg är utbildningen två-årig.

Du, som redan har eller som avlägger en examen under våren 2017 kan ansöka till receptionistutbildningen genom att fylla i ansökningsformuläret här

 

Sök på prakticum.fi:

×