NÄRVÅRDARE

BEHÖVS ALLTID! Som närvårdare kan du jobba med bl.a. barn och ungdomar, på sjukhus, med äldre och handikappade. Utbildningen ger dej ett brett kunnande inom social- och hälsovård. Med en närvårdarexamen har du stora möjligheter att hitta jobb inom branschen. Är du social och vill jobba med människor i olika åldrar och är beredd att satsa på dina studier - då kan närvårdarstudierna vara något för dej!

En mångsidig helhet. Studierna är gemensamma för alla de två första åren. Det tredje året väljer du utbildningsprogram, vilket betyder fördjupade studier inom något område. Det kan t.ex. vara fördjupade studier inom barn och unga, äldreomsorg, sjukvård och omsorg, akutvård samt mental- och missbrukarvård.

Under hela studietiden varvas teori med inlärning i arbete och mindre projekt tillsammans med arbetslivet. Under studietiden går du också ut på inlärning i arbete, dvs. du är ute på en riktig arbetsplats och lär dej jobbet tillsammans med en utsedd handledare från arbetsplatsen.

Framtiden... Arbetsplatserna varierar beroende på avlagt utbildningsprogram, men i Finland är sysselsättningsgraden hög för yrkeskunniga närvårdare.

Även vid fortsatta studier till t.ex. en yrkeshögskola är närvårdarexamen en bra grund.

Grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen

Närvårdaren arbetar med och för människor i olika åldrar, bakgrund och livssituationer. Närvårdaren stöder och handleder tillväxt och utveckling, sköter och vårdar samt stöder rehabilitering. Centrala kunskapsområden är bl.a. interaktion, handledning, vård och omsorg, första hjälpen, arbetarskydd samt stöd för funktionsförmåga.

Närvårdare utbildas både i Helsingfors och i Borgå.

 

 

 

 

Sök på prakticum.fi:

×